Jeg ved ikke med dig, men hver gang januar-udsalgene rammer os sammen med det nye år, så kan jeg mærke at det kribler og krabler i mine små shoppefingre.
For hvad hvis der nu gemmer sig helt fantastiske skatte i butikkerne, noget hidtil uset fantastisk tøj, som vil fuldende mig og min garderobe?
Jeg må derud, som i MÅ derud og gennemtrawle alle butikker og komme hjem svedig og gennemshoppet med mindst ti proppede poser, fyldt med tøj som jeg allerede har glemt – hvad var det egentlig jeg købte og hvorfor købte jeg det? Når jeg hiver tøjet ud af poserne, er det som om det allerede lidt har mistet sin glans. Blusen, der så så fiks ud på stativet, eller som bare var et VIRKELIG GODT KØB TIL PRISEN, virker nu lettere uforståelig for mig og hurtigt kyler jeg den bagerst i skabet. Bukserne kommer ind at hænge med alle de andre bukser, der ligner dem, og kjolen skal jeg lige tabe mig 5 kilo for at kunne passe. Og SÅ vil den fuldt ud kunne retfærdiggøre sin købsværdi. Ikke?
Lyder det bekendt?
Nu kommer jeg også lige med en indrømmelse – det er faktisk ikke sådan for mig længere, men det har været sådan. Nu har jeg det efterhånden sådan med januarudsalgene, at de er der stort set hele året og jeg har slet ikke samme tøjsult, som jeg havde før i tiden. Det har 100% med at gøre, at jeg har omlagt min garderobe til kun at være i mine Cool Sommer farver og min Romantic Gamine stil. For tøj og tilbehør, der ikke passer ind i det format, det ved jeg at jeg ikke kommer til at bruge, og så er der ingen grund til at købe det. Ikke dermed sagt at jeg slet ikke går på udsalg, det er bare med en langt mere overvejet og standhaftig tilgang, og det er sjældent at jeg falder i fælden og køber noget, som jeg ikke rigtig får brugt.
Men jeg har 100% været der hvor et udsalg havde samme dragende kraft på mig som en uudgravet klippehøj på en guldgraver. For hvad nu hvis?
Problemet er bare at det der “hvad nu hvis” er en uendelig lang og meget slippery slope, som man kan lade sig glide længere og længere ned ad i jagten på den perfekte bluse/kjole/jakke/you name it. Og det kan ske hver gang, du går ind i en butik, hvis ikke du kender dine farver og din stil, og på den måde kan skelne skidt fra kanel. Udsalgsperioder er bare ekstra fristende og forvirrende, fordi der er så mange lokkende tilbud og mængden af mulige skatte er så stor.
Derfor har jeg samlet nogle af mine bedste tips til dig, der skal på udsalg. Du kan bruge dem selvom du ikke kender dine farver og din stil, men det er klart, at du får det bedste ud af udsalget (og alle shoppeture generelt), hvis du har fået kortlagt dine farver og stil.
1) Gør dit forarbejde og gør det ordentligt
Hvis du har rigtig meget tøj men aldrig noget at tage på, så er det et stort vink med en vognstang om at det du gør nu, ikke fungerer. Derfor skal du først en tur forbi din garderobe, før du overhovedet træder ud af huset eller åbner din yndlingsshoppe-app på telefonen.
Start med at sortere ud i det tøj, du aldrig går med. Tøj, der ikke passer i størrelsen og ikke har gjort det længe (eller aldrig), skal videre. Og så skal du fremover kun købe tøj i den størrelse, der passer til dig som du er lige i det øjeblik, du køber tøjet.
Kig på det tøj, der er tilbage. Er der mange dubletter, f.eks. rigtig mange sorte t-shirts eller grå bukser, beige cardigans eller hvad der nu måtte være dit udsalgsfetich? For så behøver du ikke flere af dem, medmindre alle dem du har, er fuldstændigt slidt op (sker sjældent i denne tidsalder).
Hvad mangler du for at skabe outfits med det tøj du har?
Er det et par brune støvler, et lille bælte eller en grøn cardigan? Prøv at lægge tøjet sammen i forskellige sammensætninger, og det skal selvfølgelig være på måder, som du kan se dig selv bruge tøjet. Så skriver du konklusionen ned, f.eks.: “1 blå cardigan, 1 brunt bælte, 1 grå frakke”. Den seddel tager du så med og leder efter de genstande, du er kommet frem til. Det kan så ske at du ender med en blå frakke og en grøn cardigan, men så længe det er i dine farver, så går det jo fint – for når du shopper i dine farver, passer alt dit tøj sammen. Smart, ikke?
2) Prep til turen
Hvis du skal ud i fysiske butikker, så sørg for at du har behagelige sko på, som er nemme at tage af og på. Det samme med overtøj og sweater – det er ikke på udsalgsjagt at man skal tage sin Alaska-sikrede dunjakke på, i kombination med en islænder i tredobbelt lopi. Det tøj, du har på, skal være let og behageligt, fordi du kommer til at svede bare af at gå rundt inde i butikkerne sammen med alle de andre udsalgshungrende shoppegæster. De fleste butikscentre har bagagebokse, hvor man kan lægge sin jakke, hvis det skulle være meget koldt udenfor.
Sørg for at du ikke er sulten og tørstig, mens du kigger på tøj. Det fører bare til at du bliver utålmodig og irritabel og risikerer at komme hjem med fejlkøb eller går forgæves, fordi du er nødt til at komme ud derfra for at pleje dit lave blodsukker. Jeg er selv sådan én som ikke kan tænke, hvis jeg er sulten, så det fungerer godt for mig at have en muslibar eller en pose nødder i tasken, så jeg ikke risikerer at gå helt sukkerkold i en butikskø.
Det her lyder måske også som virkelig basic tips, men altså – vand til turen er også vigtigt. Det ER varmt derinde!
3) Tjek tøjet – er det klart til et længerevarende forhold med dig?
Når du så har fundet noget godt, så skal du sikre dig følgende punkter:
- at det er i dine farver – tag din farvevifte med (hvis du stadig ikke kender dine farver, så skynd dig at klikke her
- at det sidder både godt og pænt. Med godt mener jeg at det føles rart at have på og med pænt mener jeg, at det ser flatterende ud på din krop. T-shirts, der er for små under armhulerne eller falder grimt på taljen, kommer du ikke til at gide at gå i. Bukser, der strammer i skridtet eller taljen og jakker, der buler underligt på ryggen – lad dem hænge, medmindre du enten selv ved, hvordan du retter tøjet til, eller du er klar til at betale dig fra at få det fixet. Ikke alt kan reddes af en skrædder, da meget tøj i dag ikke har de ekstra sømbredder for at lægge ind eller ud.
- at stoffet føles rart og at det ikke kradser eller irriterer dig. For hvis det gør, så kommer du ikke til at gå med det.
- at tøjet passer til dig stilmæssigt og til din livsstil. Jeg så f.eks. engang den smukkeste blondenederdel i en vidunderlig lavendelblå. Der var vist også noget perleværk på stoffet og det lignede en prinsessedrøm. Men eftersom jeg er meget lidt prinsesseagtig, skal sjældent noget fint og meget af min transport foregår på cykel, så havde det ikke givet mening for mig at betale de 600 kr som nederdelen kostede på udsalg. Det er klart at hvis du går meget ud eller ofte deltager i fine events, så kan det give mening at købe flere stiletter, flere fine kjoler og små glitrende tasker. Men hvis du ikke gør, så hold lige en ekstra gang fast i dit dankort, før du tilføjer mere til samlingen. I det hele taget skal det tøj du har, give mening for din livsstil, som den er nu. Find balancen i at købe smukke ting som du bare må eje, for det skal der også være plads til, og at investere mere i tøj, som gør at du føler dig rigtig lækker og elegant på din måde i hverdagen.
- Løb din garderobe mentalt igennem, mens du står med tøjet i hånden og overvej, hvad det kan passe til. Et nyt stykke tøj skal helst passe til 70-80% af din garderobe og kunne sættes sammen med dit eksisterende tøj på mange forskellige måder. Hvis du nu er i gang med at købe en gallakjole eller træningsbukse, så er det selvfølgelig noget andet, men hvis du står med en nederdel, du gerne vil bruge på arbejde, så skal det IKKE være sådan at du skal købe et helt nyt outfit for at matche nederdelen. Så er du kommet på afveje og det er bedst ikke at købe det stykke tøj.
4) Eftertjek
Når du kommer hjem, så vent med at tage prismærket af. Prøv tøjet på sammen med det tøj, du har og gerne i ordentligt lys. Belysningen i prøverum er utrolig mystisk og kan forlede selv den bedste. Først når du er sikker i din sag og har fundet ud af, at du rent faktisk kan og vil bruge tøjet, er det tid til at tage prismærket af.
Rigtig god shopping – lad mig vide, om du kunne bruge rådene!
Skriv også gerne en kommentar, hvis der er noget særligt om farveanalyse og stil, du kunne tænke dig at jeg skrev om 🙂
Mange tak for de gode råd, dem kan jeg bestemt bruge