Måske har du set farvekonsulenter på nettet, der bruger en hel masse sæsoner, som hedder navne som Jewel Winter, Sweetpea Summer, Bright Spring eller Soft Rich Autumn. Der findes rigtig mange definitioner og navne, men i virkeligheden dækker det alt over det samme.

Når jeg laver din farveanalyse,  bruger jeg et system med 12 farvesæsoner – de fire oprindelige årstider, og tre undersæsoner til hver hovedsæson.

Sommer-sæsonen

Sommersæsonen er en af de to kolde sæsoner. Den kendetegnes ved en blå undertone i alle farver. Cool Summer er den aller køligste af dem, da den sidder tæt på Vinter-sæsonen.

Light Summer sidder i midten af Sommersæsonen, og er kendetegnet ved at være lys og sart. Soft Summer er derimod den “varmeste” af de tre Somre, da den er søstersæson til Soft Autumn, som omvendt er den koldeste sæson af det varme Efterår.

Efterårs-sæsonen

Efteråret er i sin essens en varm sæson. Undertonerne i det er altid gule eller orange. Warm Autumn betragtes som det egentlige Efterår. Soft Autumn læner sig mod Sommer, som vi så her foroven. Deep Autumn er en helt varm sæson, som dog sidder ved siden af Deep Winter – en helt særlig blandingssæson.

Vinter-sæsonen

Vinter er 100% kold. Vi har set, hvordan Cool Winter og Cool Summer sidder ved siden af hinanden, og at Deep Winter sidder ved siden af Deep Autumn. Clear Winter holder derimod i ånd med Clear Spring. Deres fælles træk er klarheden  – alle farver er skarpe og kolde og en Clear Winter tager sig fantastisk ud i kolde pangfarver.

Forårs-sæsonen

Ligesom Efterår, er Forår en helt varm sæson. Men alle tre forårs-sæsoner holder i hånd med en anden sæson.

Warm Spring læner sig op ad Warm Autumn, da deres fælles træk er fuld skrue på varmen og mættede farver.

Vi har set at Clear Spring og Clear Winter holder i hånd, men hvad med Light Spring? Light Spring er søstersæson til Light Summer – de er begge to lyse, sarte sæsoner.

Men hvorfor så mange sæsoner?

Da farveanalyse kom frem i 80’erne, opererede man med 4 sæsoner. Dette viste sig at være alt for begrænsende, da man kan ligge vidt forskellige steder inden for ens overordnede sæson. Et 12-sæsons system giver derfor et meget mere præcist billede.

Lad os f.eks. sige at du er Sommer. Hvis ikke vi kan fastslå, om du er Cool, Light eller Soft Summer, bliver det svært at navigere i om det er bedst med lyse pasteller, støvede farver eller mættede farver. Light Summer har brug for lyse pasteller, mens Cool Summer hurtigt ser lidt udvasket ud i lyse farver. Omvendt fungerer lyse pasteller mindre godt for Soft Summer, som tager sig godt ud i støvede, kølige farver, men også bliver overvældet af Cool Summers mættede farver. Derfor er det så vigtigt at skelne mellem de tre undersæsoner i hver sæson.

Jeg har efterhånden mødt mange kunder, som fik lavet en farveanalyse for 25-30 år siden, hvor de har enten fået noget alt for overordnet at vide eller ganske enkelt fået noget forkert at vide. Jeg husker især én kunde, som havde fået at vide at hun var Sommer, og da hun opsøgte mig, var stort set hele hendes garderobe en variation af mørkeblå. Hver gang hun åbnede sit tøjskab, blev hun overmandet af en dyb følelse af kedsomhed og bedrøvelse. Min analyse viste hurtigt, at hun var Light Summer – ikke bare Sommer – og både hendes udseende og personlighed havde brug for flere og lysere farver. Hun endte med at få helt nye favoritter i form af kølig pastelgul, lyserød og rosa (hvilket hun i starten var MEGET imod), og andre skønne lyse farver som lys mynte, lys turkis og lys lavendel.

Derfor lige præcis 12 sæsoner

Der findes også systemer med 16 systemer og endda med 28 sæsoner. Det er ikke særlig brugervenligt og mere til forvirring end til gavn . Derimod er det  langt mere overskueligt med 12 sæsoner, da de enkelte undersæsoner har tydelige karakteristika i forhold til hinanden, Jeg forklarer dig altid grundigt hvor du ligger i forhold til din undersæson og overordnede sæson, så du får et godt overblik og er klar til at gå videre med din nye viden.

Hvorfor findes der så mange forskellige navne for sæsonerne?

Ligesom der findes forskellige systemer, så findes der også lidt forskellige navne til de samme ting. Du har måske læst om farveanalyse andre steder, hvor der bliver brugt navne som Bright Spring, Dark Summer, Brown Summer, Bright Winter, True Autumn/Summer/Spring/Winter.

Det er alt sammen forskellige navne for de samme kategorier, som jeg bruger.

Bright Spring svarer til Clear Spring, og det samme med Bright Winter og Clear Winter.

Brown Summer er det samme som Soft Summer.

True Summer er det samme som Cool Summer, True Autumn er det samme som Warm Autumn, True Spring er det samme som Warm Spring og True Winter er det samme som Cool Winter, og så videre.

Er éns sæson betinget af ens udseende?

Det er selvfølgelig dit udseende, der definerer hvor du ligger i forhold til sæsonerne. Men det er ikke sådan, at hvis du er lyshåret, så er du automatisk Sommer. Det er heller ikke sådan at mennesker med mørk hud eller asiatisk/mellemøstligt/afrikansk udseende alle sammen falder i den samme sæson.

Din hårfarve og øjenfarve er ikke definerende for din sæson, da det er samspillet mellem hår, hud og øjne, der afslører, hvilken sæson du er.

Måske har du også læst at farven på dine årer ved håndleddet siger noget om hvorvidt du er kold eller varm i huden. Det har ikke noget på sig og det samme gælder din evne til at blive brun om sommeren. Du kan sagtens blive meget brun men stadig tilhøre en kold sæson, og du kan også sagtens være meget bleg hele året rundt men tilhøre en varm sæson.

Hvad betyder alt det her for mig?

Hvis du sidder derhjemme og synes det er svært at hitte rundt i, så er du ikke alene! Jeg har mødt rigtig mange, som fortalte, at de havde brugt månedsvis på at prøve at regne sin sæson ud selv uden at blive klogere. Og det er super svært – jeg har selv været der! Det er er derfor, jeg hjælper dig med at finde frem til din farvesæson med alle de unikke nuancer, der fremhæver DIN skønhed allerbedst.  Book din tid lige her .

Discover more from Colour Queen - Personlig stylist

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading